01. DOŠ – BIBLIJSKA MISAO DANA – e

I. TJEDAN DOŠAŠĆA – ČETVRTAK
01. DOŠ –  Svagdan

BIBLIJSKA MISAO DANA

Mir vama, braćo!

Danas nam Crkva, dok počinjemo razdoblje priprave za svetkovinu Kristova rođenja, daje riječ proroka Izaije o iščekivanom Mesiji. Pozorno poslušajmo ovo drevno proroštvo, ispunjeno u Isusu iz Nazareta. Otvorimo svoja srca, neka Duh Sveti, Kristov Duh, u nama učini što je davno obećao. Neka nas ispuni mesijanski mir, mir kojeg donosi Raspeti i Uskrsli Krist!

Poslušajmo Riječ Božju iz Knjige proroka Izaije: ”Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbit’ iz njegova korijena. Na njemu će duh Jahvin počivat’, duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjeg. Prodahnut će ga strah Gospodnji: neće suditi po viđenju, presuđivati po čuvenju, već po pravdi će sudit’ ubogima i sud prav izricat’ bijednima na zemlji. Šibom riječi svoje ošinut će silnika, a dahom iz usta ubit’ bezbožnika. On će pravdom opasati bedra, a vjernošću bokove. Vuk će prebivati s jagnjetom, ris ležati s kozlićem, tele i lavić zajedno će pasti, a djetešce njih će vodit’. Krava i medvjedica zajedno će pasti, a mladunčad njihova skupa će ležati, lav će jesti slamu k’o govedo. Nad rupom gujinom igrat će se dojenče, sisanče će ruku zavlačiti u leglo zmijinje. Zlo se više neće činiti, neće se pustošiti na svoj svetoj gori mojoj: zemlja će se ispuniti spoznajom Jahvinom kao što se vodom pune mora. U dan onaj: Jišajev izdanak, dignut kao stijeg narodima, puci će željno tražiti. I prebivalište njegovo bit će slavno.” RIJEČ GOSPODNJA.

Kad čujem ove riječi, najprije pomislim: Kako će to lav jesti slamu kao govedo!? Toga nema ni u najboljem cirkusu. Ne mogu to ni zamisliti. Jedno je, dakle, jasno: ove proročke slike govore da je Mesija i ono što On donosi ljudima mnogo, mnogo više od bilo koje ljudske predodžbe i očekivanja. Njega ni čovjekova najsmionija mašta ne može dohvatiti. Isus Krist nadilazi čovjekove najljepše želje. I to stoga jer je On – i pravi Bog!

I za kraj, nešto iz Katekizma Katoličke Crkve: Prije Uzašašća Krist je ustvrdio da još nije čas slavne uspostave mesijanskoga Kraljevstva što ga je Izrael očekivao, i koje je, po prorocima, imalo svim ljudima donijeti konačni red pravde, ljubavi i mira. Sadašnje je vrijeme, po Gospodinu, vrijeme Duha i svjedočenja, ali i vrijeme još obilježeno ‘nevoljom’ (1 Kor 7,26) i kušnjom zla koja ne štedi Crkvu i započinje borbe posljednjih vremena. To je vrijeme iščekivanja i bdjenja. (KKC br. 672)

Pripremio: Mate Šimundić

%d blogeri kao ovaj: