02. DOŠ – BIBLIJSKA MISAO DANA – c

II. TJEDAN DOŠAŠĆA – UTORAK
02. DOŠ – Sv. Ambrozije, biskup i crkveni naučitelj
Spomendan

BIBLIJSKA MISAO DANA
Mt 18,12-14

Nužno je da budemo nanovo rođeni kako bismo ušli u vječnu utrobu Trojstva. Kako bismo stanovali u ljubavi Oca, Sina i Duha, nužno je da postanemo maleni. Isus Krist je došao da nas nauči kako se postaje malenim. Prvo učenje govori nam da smo bez nebeskog Oca ništa i nemamo ništa. Sve nam dolazi od Boga Oca i Stvoritelja. Kao što se novorođenče ne smatra samodostatnim, tako i mi također moramo ovisiti u svemu i za sve o Bogu. Djetinji duh nas vodi da se potpuno povjerimo Bogu koji nas ljubi i pruža nam sve dobro. Biti malen, duhovno govoreći, znači biti ponizan. Ateist od sebe čini boga, potpuno se oslanja na svoje fizičke, intelektualne, voljne i ekonomske mogućnosti.
Možda, u stvari bez možda, ti nisi ateist, ali si sigurno pun ponosa i taštine, a one su grane debla zvanog “oholost“. Ohol čovjek vjeruje u Boga, ali pripisuje sebi svaki uspjeh kojeg postigne u životu. Stoga je nesposoban reći “hvala Ti“ Bogu, izvoru svakog naravnog i nadnaravnog dara. Tašta osoba umjesto da se divi Bogu kao izvoru svake ljepote, samo se sebi divi.
Biti malen, duhovno govoreći, također znači biti krotak. Novorođenče ne prezire nikoga, ne nosi masku, to jest golo je, ne reagira na nasilje, ne osvećuje se. Svojstvo novorođenčeta je nježnost. Ono nema kruto srce. Njegovo srce, poput njegova tijela, je nježno.
Samo ponizni i krotki mogu živjeti u utrobi Trojstva i tako biti blagoslovljeni. Amen. Aleluja.
(O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: