02. VAZ – BIBLIJSKA MISAO DANA – e

II. VAZMENI TJEDAN – ČETVRTAK
02. VAZ
– Svagdan ili: Sv. Petar Chanel, prezbiter i mučenik; sv. Ljudevit Marija Grignion Montfortski, prezbiter

BIBLIJSKA MISAO DANA

Iv 3,31-36

Središnja misao evanđelja danas je Otac ljubi Sina, i sve je predao u ruke Njegove! A Nikodem je opet u igri i Isus mu se ponovno obraća: ‘Tko odozgo dolazi, On je iznad sviju. Tko je sa zemlje, zemaljski je i zemaljski govori. Suprotno ovom je, tko dolazi s neba, on je iznad sviju, a što je vidio i čuo – za to svjedoči, a svjedočanstva njegova nitko ne prima.’
Kroz odlomak slutim i Nikodemovo pitanje, na koga se ova činjenica odnosi? I dolazi mi odgovor. Na sve nas. Isus je svojim utjelovljenjem ušao u povijest čovjeka i zavolio ga kroz njegovu povijest, a da bi obnovio povijest čovjeka prema Očevu planu, na sebe je uzeo naše grijehe i otkupio nas po svojoj smrti na križu. Isusova solidarna blizina s čovjekom nagnala Ga je na traženje grešnika, siromaha, napuštenih, bolesnih i rubnih.
Nije štedio samoga sebe. Ljubio je sve do darivanja života jer samo je na taj način ostvario pomirenje čovjeka s Bogom. To je onaj drugi dio odgovora u današnjem evanđelju, a govori: ‘Uistinu, onaj koga Bog posla, Božje riječi govori’. Dakle, to je Isus. A Bog duha ne daje na mjeru. Otac ljubi Sina, i sve je predao u ruku njegovu, što potvrđuje gore navedeno. Zato je i poruka jasna. Tko vjeruje u Sina, ima vječni život, a tko neće vjerovati u Sina, neće vidjeti života i gnjev Božji ostaje na njemu. Tako je Ivan zapisao u svom evanđelju.
A mi danas molimo sa sv. Franjom:

‘Gospodine, učini me oruđem svoga mira,
gdje je zabluda, da donosim istinu.
Gdje je tama, da donosim svjetlo,
gdje je sumnja, da donosim vjeru.
Gdje je očaj da donosim nadu
i gdje je nesloga da donosim jedinstvo.’

I na kraju zapjevajmo i mi svome Gospodinu, sa psalmistom koji se danas oglašava riječima ”Blagoslivljat ću Gospodina u svako doba, njegova će mi hvala biti svagda na ustima! Nek’ se Gospodinom duša moja hvali, nek’ čuju ponizni i nek’ se raduju. U njega se uzdajte i razveselite se, da se ne postide lica vaša!” Amen!

Pripremila: s. Augustina Barišić, ASC, 15.4.2010

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: