03. VAZ – BIBLIJSKA MISAO DANA – d

Vršiti volju BožjuIII. VAZMENI TJEDAN – SRIJEDA
03. VAZ – Svagdan

BIBLIJSKA MISAO DANA

Iv 6,35-40
Što je kruh u evanđeoskom govoru? To je ljubav koja, kad se daje i prima, čini da čovjek bude blažen i sit kao odviknuto novorođenče na majčinim grudima. Ono što čovjeka čini nesretnim jest osjećaj da nije ljubljen, cijenjen i blagoslovljen. Čovjek nerazumno vjeruje da, kako bi bio cijenjen, ljubljen i blagoslovljen, mora imati materijalni kruh, to jest novac. Iz tog razloga spreman je čak i prodati dušu đavlu kako bi nakupio što je više moguće novca. Jedan moj prijatelj biskup je u jednom razgovoru rekao jednu rečenicu koja mi je ostala utisnuta u um. Evo je: Nikad nisam čuo da je neki bogataš rekao: “Imam dovoljno novca!”. Da, to je istina: kruh ovoga svijeta uvijek te ostavlja nezadovoljnim. Što ga više jedeš, više si ga gladan.
Kruh ljubavi, mira i radosti ne dolazi ti od zemaljskih dobara koja ti, kako bi ih posjedovao, oduzimaju radost, mir i ljubav svakidašnjeg života. Kako bi posjedovao materijalna dobra, čovjek postaje zavidan, agresivan, škrt, prepotentan, mafijaš i mason. Život prolazi s ovom željom: kako nakupiti više novca.
Naravno, kruh je ključan, ali samo onaj svagdašnji. Kruh je Božje stvorenje i jao onomu tko ljubi stvorenje više od Stvoritelja. Kada ti je džep pun novca, vrlo lako ti je srce prazno Boga. Što je čovjek sa srcem bez Boga? To je čovjek bez ljubavi, to jest bez života.
Isus nam se danas nudi kao kruh živi koji je sišao s neba i kaže da ako svim srcem, svim umom i svim silama prionemo uz Njega, nećemo više biti gladni ljubavi, nećemo više ići zahvaćati vodu ljubavi na zdencima prljave vode.
Jedna stvar je sigurna: s Presvetim Trojstvom koje prebiva u našem srcu, mi sami ćemo postati peć koja peče živi kruh koji miriše nadnaravnom ljubavlju, te izvor čiste ljubavi koja struji u život vječni, onako kako Isus kaže Samaritanki. Amen. Aleluja.
(O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: