04. VAZ – BIBLIJSKA MISAO DANA – f

IV. VAZMENI TJEDAN – PETAK
04. VAZ – Svagdan ili: Bl. Dj. Marija Fatimska

BIBLIJSKA MISAO DANA

Iv 14, 1-6

U Antiohiji pizidijskoj Pavao s braćom koja ga prate nastavlja navješćivati svo otajstvo složeno oko Isusa i njegovog dovršetka u Jeruzalemu. Prvo što Pavao spominje jest lijepa gesta prema slušateljima: ‘Vi i oni koji se među vama Boga boje!’ Zar to nije ohrabrenje tražiteljima istine da je prvi plod vjere bogobojaznost kao vrijednost duše, a ne znatiželja razuma?

Stanovnici Jeruzalema i glavari njihovi prokockali su neponovljiv trenutak pohođenja Boga u njihovom gradu. Jednostavno bijahu opterećeni svojom slikom o Mesiji, a ne onim što su na ulicama Jeruzalema vidjeli, što nisu iščitali iz svojih starozavjetnih pergamena. I zamagljeni u svojem promišljanju, osudiše Isusa na svoju sramotu, ali ne uvidješe da time samo potvrđuju proroke. U svom bolesnom nagonu za tuđom smrću – Pilat im je bio samo vanjski izvršitelj – ostvariše riječi samog Učitelja: ‘Ako zrno pavši na zemlju ne umre…’

Što je grob primio, sveto Pismo kaže: Mrtvoga ga pokopaše! Što je Otac s visina promislom svojim odavno predvidio, tome se Jeruzalemci nisu mogli suprotstaviti: Bog ga od mrtvih uskrisi, a svjedoci uskrsloga Spasitelja postadoše najjačim svjedocima Njegova uskrsnuća. Pavao, kao drugi naraštaj svjedoka, po Barnabi i ostalim apostolima vidiocima samo potvrđuje kako je Otac novo Isusovo rođenje naprosto izveo iz Isusovog uskrsnuća. Sina se ne ostavlja mrtvog, jer trojedini Bog je punina života.

Svjesni, kao kršćani, punine života nakon Krista uskrsnuloga bivamo po evanđelistu Ivanu upozoreni kako vjernik nema straha. Naše se srce nema više čega bojati, jer kad se ostvarilo opet potpuno zajedništvo Uskrsloga s Ocem – otvoriše se mnogi stanovi na nebesima koji su bila pripravljena onima kojima će Isus Otkupitelj biti Bog na nebesima. Što onda čini Isus za svakoga? Jednostavno otvara nebesa svakome po koga jednom, u punini našeg vremena provedenog na zemlji, dođe i pozove u nebo.

Još se samo apostol Toma u svom neznanju pita kamo to Isus odlazi? Njemu i nama jasno je: kroz Isusa je put Ocu, kroz Evanđelje dovršena Objava, kroz život Uskrsnuloga vraćeno je potomstvu Adamovu osigurano nebo, grijehom izgubljeno i ljubavlju Otkupitelja natrag darovano.

Pripremio: vlč. Mato Lešić

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: