26. NKG – BIBLIJSKA MISAO DANA – b

XXVI. TJEDAN KROZ GODINU – PONEDJELJAK
26. NKG – Svagdan ili Sv. Kuzma i Damjan, mučenici

BIBLIJSKA MISAO DANA

Iznenađeni smo kad vidimo kako se Isusovi učenici prepiru oko toga tko je najveći među njima? Izgleda da nam je urođen apetit za slavom i veličinom. Tko ne njeguje ambiciju biti “netko” kome se drugi dive? Čak i psalmi govore o slavi koju nam je Bog odredio. „Učinio si ih malo nižim od Boga i okrunio ih slavom i čašću“ (Ps. 8: 5).

Isus je postavio dijete pored sebe kako bi svojim učenicima pokazao tko je zaista najveći u kraljevstvu Božjem. Što nas malo dijete može naučiti o veličini? Djeca nisu imala vlastita prava, položaj ili privilegije. Bili su socijalno na “dnu ” i u službi svojih roditelja, slično kao i kućno osoblje i kućne posluge. U čemu je značaj Isusove geste? Isus je uzdigao malo dijete u nazočnosti svojih učenika smjestivši ga u privilegirani počasni položaj sa svoje desne strane. Uobičajeno je, da se počasnog gosta smjesti s desne strane domaćina. Tko je najveći u Božjem kraljevstvu? Onaj koji je ponizan i skroman u srcu.

Isus nam je uzor. Nije došao da mu se služi, već da služi. Pavao navodi da se Isus ponizio i uzeo lik sluge. Isus, onaj čije je mjesto zdesna Bogu Ocu i preuzeo je našu ljudsku narav da bi nas mogao podići i odjenuti u svoje Božansko dostojanstvo. Bog se suprotstavlja oholima, ali poniznima daje milost. Ako želimo biti ispunjeni Božjim životom i moći, onda se trebamo odricati od svega što stoji na putu: ponosa, slave koja traži samoga sebe, taštine itd. Bog želi prazne posude kako bi ih mogao napuniti vlastitom slavom i ljubavlju. Jesmo li spremni poniziti se i služiti kao Isus?

Gospodine, tvoja milost nema granica. Ti daješ poniznima srca i daješ nam slobodu da volimo i nesebično služimo drugima. Neka se naša ljubav prema tebi izrazi u želji da činimo dobro drugima.

Autor: p. Stjepan Fridl

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: