29. NKG – BIBLIJSKA MISAO DANA – e

XXIX. TJEDAN KROZ GODINU – ČETVRTAK
29. NKG – Svagdan 

BIBLIJSKA MISAO DANA

Nisam došao dati mir, nego razdjeljenje.

Lk 12,49-53

Isus se obraća svojim učenicima, otkrivajući im najdublje želje svoga srca: svoju nesavladivu želju da život daruje iz ljubavi prema svim ljudima, ljubavi koja je simbolizirana u slici vatre. Isus je svjetlost svijeta (usp. Ivan 8,12), a također je vatra i toplina. Bog se pojavio u slici grma koji gori, a da ne izgara prije Mojsijeva divljenja (usp. Izlazak 3,2-3), iskazujući tako svoju želju da svoj narod oslobodi tlačenja faraonove moći. Mojsije je bio nositelj te božanske vatre, vatre koja je nastavila gorjeti tijekom povijesti spasenja, sve do vrhunca trenutka kada je Isus na Kalvariji primio “krštenje”, ono koje je toliko želio primiti sve do smrti na Križu, da se svi oslobode tlačenja grijeha.

Pedeset dana nakon one nove Pashe koja se dogodila na gori Kalvariji, za vrijeme blagdana Duhova, Duh Sveti je došao na učenike u obliku ognjenih jezika. Apostoli, ispunjeni Duhom Božjim, navijestili su Isusa i toga dana kršteno je oko tri tisuće duša (usp. Djela apostolska, 2). Bilo je to novo krštenje, kojim su apostoli i svi kršćani primili plod otkupljenja što ga je za nas Isus osvojio na križu.

Ali Isus je znao da će ova vatra spasonosne ljubavi naići na prepreke, uzrokujući podjelu čak i unutar iste obitelji. Već je stari Šimun, nakon što je dijete Isusa proglasio Spasiteljem svih naroda, navijestio Mariji da će i on biti “znak osporavan” (Luka 2:34). Ali ta podjela neće prevladati: vatra i svjetlost intenzivniji su od hladnoće i tame. Kršćani su krštenjem nositelji iste vatre Isusa Krista, apostoli, po božanskom pozivu. Kao što nam kaže sveti Josemaría: „Svojim apostolskim životom izbriši ljigavi i prljavi trag koji su ostavili nečisti sijači mržnje. –I osvijetli sve zemaljske putove Kristovom vatrom koju nosiš u srcu ”[1].

[1] Sveti Josemaría, Put, 1

%d blogeri kao ovaj: