29. NKG – PROPOVIJEDI – f

XXIX. TJEDAN KROZ GODINU – PETAK
29. NKG – Svagdan

PROPOVIJEDI

Genetske manipulacije, klimatske promjene, sve više alergija i drugih bolesti naše civilizacije – popis “znakova vremena” mogao bi se nastaviti koliko je kome po volji. Ugrožena je kvaliteta našega življenja, tražimo rješenja. Jedni kupuju samo još biološki uzgojeno meso, drugi postaju vegetarijanci, takozvani “livfesyle medikamenti” imaju visoku prođu. Tako se na znakove vremena odgovara drugim, jednako tako upitnim sredstvima. “Zašto sami od sebe ne sudite što je pravo?” Nije li u krizi sam čovjek koji je zaboravio kome ima zahvaliti svoj život? Kako izaći iz te spirale? Isusov odgovor je jednoznačan: jedino obraćenje, promjena smjera može pomoći. Obraćenje u ovome slučaju znači ne samo učiniti nešto protiv čimbenika koji ugrožavaju našu kvalitetu življenja, nego poštivati stvorenje, poštivati čovjeka, zajednički oblikovati svijet u kojemu pohlepa za materijalnim dobrima neće Boga izgurati na rub. Jer “ako Bog ne postoji, više nema sredstva da bi se pobjeglo čovjeku” (Jean Paul Sartre).

I mi se osjećamo poput sv. Pavla. On u sebi osjeća dvije suprotne težnje. S jedne strane privlači ga dobro, a s druge zlo. Napetost između njih povećava se kad se radi o njihovu zadovoljenju. Htio bi činiti dobro, jer zna da je to ispravno, ali mu ne polazi za rukom. Osjeća se zarobljenikom grijeha i zbog toga je nesretan. Razmišlja ima li netko tko će mu pomoći. Pronašao je Isusa Krista i od tada njegov život dobiva novu dimenziju. Koliko puta se i mi nađemo u istoj situaciji? Teško nam je što Krista u tom trenutku ne vidimo svojim očima. Pavao nam je primjer kako živom vjerom možemo osjetiti njegovu prisutnost.

Odlomak iz evanđelja, otkriva da se Isusovi suvremenici razumiju u znakove koji najavljuju promjenu vremena. Ništa loše Isus ne vidi u tome, naprotiv, time dolazi do izražaja njihov dar opažanja. Ali je loše to da nisu sposobni prepoznati neke druge, daleko važnije znakove – znakove vremena. Što je s nama kad je u pitanju prepoznavanje znakova vremena?

Ako se zaustavljamo na površini i ne uočavamo dublje znakove vremena, onda smo moderni farizeji. I naše vrijeme ima svoju poruku, koju trebamo znati prepoznati. Što se danas u svijetu govori i što Crkva ističe? Na što nas upozoravaju naši biskupi i papa? Uočavam li u njihovim porukama znak za sebe, svoju zajednicu, obitelj? Toliko se govori o solidarnosti i karitativnoj ljubavi. Gajimo li brigu o bližnjemu? Trebamo otvoriti oči i gledati znakove koje nam Bog šalje. Ne trebamo se podcjenjivati i misliti da mi tu ništa ne možemo učiniti. Svojim skromnim i iskrenim naporom uz Božju pomoć možemo učiniti velike stvari.

Gospodin nam govori da se naš život ne sastoji samo od zarade i potrošnje, od jela i pića. Ako tako poimam život, vrlo lako mogu doživjeti beznadnu nasukanost na hridima takvog siromašnog života. Dopustimo Gospodinu da jasno iščitavamo sve znakove koji nam dnevno dolaze na životnu cestu. To će nam pomoći da sigurnije i dostojnije živimo i prolazimo kroz život.

Neka nam Gospodin  pomogne da u svojoj slobodi ne radimo protiv samih sebe, nego da se znamo izložiti Njegovu pohodu u kojem nas gleda i zove k sebi. Bog od nas ne traži da budemo savršeni radnici, Ili savršeni propovjednici, Ili savršeni molitelji, Nego da budemo savršeni u ljubavi!Amen.

%d blogeri kao ovaj: