2210 – SVETI IVAN PAVAO II., PAPA

foto ZG nadbiskupija

SVETI IVAN PAVAO II., PAPA

  1. listopada
    Tog 2. travnja 2005. u 21.37 u času smrti Ivana Pavla II. uz njega su u duhu i molitvi bili vjernici širom svijeta. Blagdan se obilježava na dan kada je 1978. služio misu prvi puta kao papa. Sveti Ivan Pavao II. – imenom Karol Józef Wojtyla – 264. je Petrov nasljednik. Rodio se u Wadowicama u Poljskoj 1920.

Za papu je izabran 16. listopada 1978. godine, umro je 2. travnja 2005, a blaženim ga je proglasio njegov dugogodišnji suradnik i nasljednik papa Benedikt XVI. i to 1. svibnja 2011. godine, na nedjelju koju je upravo blaženik posvetio Božanskom milosrđu.

Već u prvim danima nakon njegove smrti osjećao se u zraku miris svetosti i Božji je narod na mnoge načine pokazao svoje čašćenje prema njemu.

Blaženik – kojeg se Crkva danas spominje – bio je drugo dijete u obitelji. Otac mu se zvao Karol, majka Emilia – umrla je 1929. – a stariji brat Edmund.

Studira na sveučilištu u Krakowu, no kada su ga nacisti zatvorili 1939, mladi Karol do 1944. radi u kamenolomu i kemijskoj tvornici kako bi zaradio za život, te izbjegao deportaciju u Njemačku. Svećenički poziv osjetio je još 1942. godine.

U tajnosti pohađa predavanja na Teološkom fakultetu. Istodobno, jedan je od promicatelja ‘Rapsodijskog kazališta’ koje je također djelovalo u tajnosti. Nakon rata nastavlja teološki studij sve do svećeničkog ređenja 1946. godine.

Poglavari svjesni njegovih talenata i iznimne sposobnosti šalju ga na daljnji studij u Rim gdje je doktorirao. Dvije godine poslije vraća se u Poljsku gdje obavlja službu župnog kapelana, studentskog kapelana u Krakowu, a kasnije postaje profesorom morala i etike na krakowskoj bogosloviji i Teološkom fakultetu u Lublinu.

U 38-oj godini života Wojtyla postaje najmlađi poljski biskup.

Papa Pavao VI. imenuje ga krakowskim nadbiskupom za vrijeme Drugog vatikanskog koncila na kojem je pružio i važni prinos u izradi konstitucije ‘Gaudium et spes’.

Pavao VI. 1967. nadbiskupa Wojtylu kreira kardinalom.

Dvije godine poslije 6. kolovoza papa umire i nasljeđuje ga – ali samo na 33 dana – kardinal Albino Luciani koji uzima ime Ivan Pavao I.

On je umro u noći s 28. na 29. rujna 1978. i već 14. listopada otvara se nova konklava. Dva dana kasnije, 16. listopada, Karol Wojtyla izabran je za Papu.

Nakon punih 455 godina izabran je netalijan, prvi slavenski papa u povijesti. Wojtyla je uzeo ime dvojice svojih prethodnika – Ivan Pavao II.

Za vrijeme svog pontifikata bio je na 104 apostolska putovanja. Treći posjet Hrvatskoj u lipnju 2003. bio je njegovo 100. apostolsko putovanje. Pohodio nas je još 1994. i 1998.

Objavio je, spomenimo, 14 enciklika, 41 apostolsko pismo, te knjige „Prijeci prag nade“, „Rimski triptih“ i „Dar i otajstvo: uz pedesetu obljetnicu mog svećeništva“. S blaženikom se ukupno srelo više od 300 milijuna ljudi.

Utemeljio je Papinsku akademiju za život i Papinsku akademiju za društvene znanosti. Ustanovio je Svjetski dan bolesnika i Svjetski dan mladeži.

U subotu, 2. travnja, 2005. godine u 21 sat i 37 minut u času smrti Ivana Pavla II, koji je umro u privatnim vatikanskim odajama, uz njega su u duhu i molitvi bili vjernici širom svijeta, osobito stotine tisuća na Trgu sv. Petra.

Čitav svijet pratio je te trenutke putem medija. Blagdan sv. Ivana Pavla II. obilježava se danas 22. listopada jer je istoga dana 1978. godine služio misu prvi puta kao poglavar Katolicke crkve.

 

%d blogeri kao ovaj: