30. NKG – BIBLIJSKA MISAO DANA – b

lk-1310-17XXX. TJEDAN KROZ GODINU – PONEDJELJAK
30. NKG – Svagdan ili: Sv. Antun Marija Claret, biskup

BIBLIJSKA MISAO DANA

OSLOBODITELJ OD OKOVA BOLESTI
Lk 13,10-17

Čitavo se dosadašnje Pavlovo izlaganje može obuhvatiti njegovim riječima: „po Kristu nam je tijelo mrtvo (za grijeh), a duh živ.“ I iz toga danas Pavao izvodi praktični zaključak da nismo više dužnici tijela i da ne bismo trebalo živjeti po tijelu, tj. prema bilo kojim prohtjevima naše na zlo sklone naravi. Zato nas sv. Pavao danas poziva da Duhom mrtvimo tjelesna djela. Naglašava da i poslije krštenja naše je „tijelo“ i dalje živo, naša se niža narav i dalje buni, ali mi ne smijemo dozvoliti da u nama prevladaju njezine divlje klice, već ih moramo kljaštriti i odstranjivati, svoja tjelesna djela krotiti. Živimo «po tijelu», jer živimo u ovome svijetu, ali više nismo samo tijelo, jer smo ucijepljeni u Božji svijet. I dokle god živimo, živimo u toj napetosti između «tijela» i «Duha». Duh je izvor Božjega u nama. I ako živimo po Duhu baštinici smo onoga što je od Duha, i zato se moramo njega držati i za njim ići, s njim i trpjeti.Tako ćemo biti s njim i proslavljeni: koliko za njega i s njim trpimo toliko ćemo s njim i uživati. S njim je sigurna i naša pobjeda u vječnosti.
U današnjem evanđelju susrećemo se sa jednim prekrasnim Isusovim djelovanjem u životu jedne bolesne žene, koja je već 18 godina živjela svoju muku i strpljivo čekala na svoga Ozdravitelja. I dočekala. Nije gubila nadu. Isus ju je prepoznao a da mu ništa nije trebala govoriti o svojoj bolesti. Isus zna naše muke i poteškoće. Njemu samo treba nježno služiti i s njime ne prekidati komunikaciju. No, ima onih koji su zavidni zbog sreće drugih i bune se. Doista neshvatljivo: Buniti se jer je netko prekršio «pravila» kako bi pomogao drugome – to se protivi Isusovom duhu. Prepustiti nekoga na milost i nemilost njegovoj sudbini, i to još s argumentom: «sam si je kriv» – to je također protiv Isusovog duha. Ne biti u stanju radovati se zbog nečije «nezaslužene» sreće – ni to nije u Kristovome duhu.
A nekome pomoći, riješiti ga patnje, koliko god nam je to moguće – to znači nasljedovati Isusa autentično i vjerno.
Osloboditi čovjeka od grijeha, od tjelesne ili duševne muke – i to je nasljedovanje Isusa Krista, jer tako je i On činio.
Radovati se zbog nečijeg ozdravljenja, zbog nečije sreće, zbog nečijeg sjaja – sve je to nasljedovanje Isusa Krista..Amen.

%d blogeri kao ovaj: