0511 – Sv. Elizabeta i Sv. Zaharija

Sv. Elizabeta i Zaharija, roditelji Ivana Krstitelja

Sv. Elizabeta i Sv. Zaharija roditelji su svetog Ivana Krstitelja. Prema riječima Sv. Luke „oboje bijahu pravedni pred Bogom, jer su živjeli besprijekorno prema svim zapovijedima i odredbama Gospodnjim“.
Zahvaljujući njima, po Lukinom evanđelju, nastali su jedni od najljepših hvalospjeva – Magnificat i Benedictus, Elizabeta je potjecala iz svećeničkog plemena patrijarha Arona, a njezin suprug Zaharija bio je veliki svećenik. Živjeli su u vlastitoj kući u Ain Karimu, selu nedaleko Jeruzalema. Zašli su u već poodmakle godine, ali nisu imali djece. O događajima koji su slijedili majstorski izvještava Sv. Luka u svojem evanđelju. Zahariji su u Hramu kao prvom čovjeku u Evanđelju, ukazao anđeo Gabriel i najavio mu rođenje sina. Zaharija nije u to povjerovao pa je zanijemio sve do dana kada se zbio radosni događaj. Kad se navršilo šest mjeseci od Ivanova začeća, anđeo Gabriel je u Nazaretu najavio Djevici Mariji začeće Sina Božjega.
Prema predaji, Elizabetina majka Sobe i Marijina majka Ana, bile su sestre. Kad je Marija doznala da je njezina rodica Elizabeta već u šestom mjesecu trudnoće, odmah se zaputila u Zaharijinu i Elizabetinu kuću, „u gorski kraj, u Judin grad“. Čim je Elizabeta ugledala Mariji i čula njezin pozdrav, zaigralo je dijete u njezinoj utrobi i ona se napunila Duhom Svetim. Kliknula je glasno: „Najblagoslovljenija si ti među ženama! I blagoslovljen je plod utrobe tvoje! Odakle meni ovo da majka Gospodina mojega dolazi k meni! Jer, čim glas pozdrava tvojega odjeknu u mojim ušima, od veselja mi dijete zaigra u utrobi. Blago onoj koja povjerova da će se ispuniti što je rečeno od strane Gospodina!”
Kad je Elizabeta rodila sina, Zaharija je prema Gabrijelovom zahtjevu zatražio da se dječak nazove Ivan, progovorio je i hvalio Boga. Unatoč prvoj nevjerici, poslušao je i usvojio Božju poruku. Njegova duga šutnja pretvorila se u veliki proročki hvalospjev Benedictus, „Neka je hvaljen Gospodin, Bog Izraelov“.
O Elizabeti i Zahariji nakon Ivanova rođenja Sveto pismo više ne govori. Za vrijeme općeg pokolja nevine djece u betlehemskom kraju i okolici, Elizabeta se prema predaji s malim Ivanom sklonila u jednu spilju. Za vrijeme opasnosti, anđeo je dokotrljao kamen na ulaz, a kad je opasnost prošla, kamen je uklonjen. Zaharija je prema predaji ubijen u Hramu, jer nije htio Herodu odati boravište svoga sina, pa ga uvrštavaju među mučenike.
Sveti Ivan Krstitelj rano je ostao bez roditelja. Pretpostavlja se da je brigu o Elizabetinom i Zaharijinom sinu vodila rođakinja, Blažena Djevica Marija, a kad je odrastao, povukao se u pustinju sve do dana svoga javnog očitovanja pred Izraelom.
Sveta Elizabeta je zaštitnica trudnica i rodilja.

%d blogeri kao ovaj: