0812 – Susret koji mijenja život

BEZGREŠNO ZAČEĆE BDM
Riječ za tebe

Ako je došašće bitno prožeto iščekivanjem Spasitelja, onda je Marija najveći i najsadržajniji znak tog iščekivanja. Ako je susret bit i uvjet događaja Božića, onda je Marija sam Susret. U njoj se nije dogodio samo vanjski, formalni susret s Mesijom, nego stvarni, utjelovljeni. Marija nije iščekivala nekog tko će tek dotaknuti njezin život, pa proći, nekog tko će zabljesnuti poput zapadnjačkih blještavih trgovačkih Božića i nestati ostavljajući prazninu, možda još veću nego je iščekivala Boga koji će postati njezin sin. Isus-Mesija će stubokom promijeniti Marijinu sudbinu. To je susret koji mijenja život. Za takav se susret u došašću treba pripremiti, takvom se susretu valja otvoriti.
Ne možemo ovdje ne zastati i pogledati svoje susrete u svjetlu spomenutog Marijinog susreta s Bogom. Kakvi su moji susreti s onima s kojima dijelim život u obitelji, u školi ili na poslu? Usrećujem li u susretu ili nanosim bol, darujem li ili uzimam? Oslobađam li ili zarobljujem one koje nazivam svojim prijateljima, mužem ili djetetom, dragom ili dragim? Možda je i ljubav, kako nazivam svoj odnos naspram drugog, duboka sebičnost? Možda zaista žanjem gdje nisam sijao i uzimam gdje nisam darivao? Na kraju takva susreta ostat će samo pljeva u duši nakon odlaska.
Ima ljudi, čak mladih, koji su se zbog iskustva takvih praznih susreta zatvorili. Oni više nikome ne otvaraju srca živeći po načelu: »Nikome neću nanijeti nepravde, ali ni s kim ne želim imati posla«. A znamo, tko se ne odvaži na susret, neće doživjeti drago iznenađenje. Tko ne poklanja radost neće je ni primiti. Tko zatvara svoje srce pred bližnjim i sam će naići na zatvorena vrata.
Ovih božićnih dana dogodit će se tisuće susreta. Božić je blagdan darivanja jer je čovječanstvo na taj dan dobilo najveći dar u povijesti, Boga samog, dostupnog svakom čovjeku. Možda ćemo podijeliti mnoštvo darova, a ipak nećemo usrećiti ni sebe ni one koji će primiti naš dar. Može li se to dogoditi? Može ako u tom susretu damo našto od sebe a ne sebe. Tako nismo čovjeku donijeli dušu, sebe, Boga, već samo nešto što će ga časovito zasititi.
Bog je kroz povijest uvijek ljudima slao darove i pomagao im na svim životnim stazama, ali sve dok o prvom Božiću, o Utjelovljenju Sina Božjega nije dao sve, sebe samoga, čovjek nije mogao postati sretan, spašen. Susret, dakle, usrećuje ako u njega ulazimo s istinom i ako se događa u Božjem ozračju.
Želimo li za Božić usrećiti nekoga, ne kupujmo ga nego mu darujmo sebe, pa ni Bog neće ostati daleko.
Fra Ante Grbeš

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: