2712 – SV. IVAN APOSTOL I EVANĐELIST – ŽIVOTOPIS

SV. IVAN, APOSTOL I EVANĐELIST,
Blagdan

Rođen u prvom stoljeću, bio je sin Zebedeja i Salome, a potjecao je iz Betsaide na Genezaretskom jezeru. Imao je brata Jakova, također apostola. Prije svog apostolskog zvanja bio je ribar, kao što su bili i Šimun Petar i Andrija. On je od samog početka pripadao onim učenicima koji su kod Isusa imali određenu naklonost. Za Ivana u Evan­đelju stoji da je odano ljubio Isusa i da je jednako tako od Isusa bio ljubljen. Osim s Isusom, i s Petrom ga je vezalo posebno prijateljstvo. Sveti Ivan je pisac četvrtoga Evanđelja, Otkrivenja i triju poslanica. Bio je jedan od prvih koje je Krist pozvao da ga slijede, ali također i jedini apostol koji je, unatoč više pokušaja da ga se ubije, umro prirodnom smrću. Apostol Pavao nazvao je Ivana zajedno s Petrom i Jakovom: “stupovi Crkve”.

Prema crkvenoj predaji Ivan je oko 69. godine došao u Efez, odakle je onda vodio sve Crkve koje je već prije utemeljio. Godine 95., u već dubokoj starosti, bio je uhićen od strašnog progonitelja kršćana cara Domicijana i podvrgnut teškom mučenju. Bio je čak bačen u kotao s vrelim uljem, ali se to ulje pretvorilo u osvježavajuću kupelj. A vijest o tom čudu brzo se proširila te ga je prestrašeni car oslobodio i prognao na grčki otok Patmos. Tu je Ivan napisao poznatu knjigu: “Otkrivenje”. Kada je car umro, Ivan se vratio u Efez i tamo napisao Evanđelje. Tu je umro u dubokoj starosti, 101. godine.

S Petrom i Jakovom, Ivan se pojavljuje u prizoru preobraženja. Za posljednje večere vidi se kako naginje glavu na Kristove gru­di, u skladu s predajom što ga povezuje s učenikom “koga je Isus ljubio”. Molitva u Getsemanskom vrtu prikazuje ga kako spava zajedno s Petrom i Jakovom dok se Krist moli. U jednoj verziji raspeća Ivan i Djevica Marija stoje sami uz podnožje križa. Prikazuju ga i među likovima skidanja s križa, oplakivanja (pieta) koje slijedi i polaganja u grob. Za mi­sionarskoga djelovanja, Ivan često prati apostola Petra. Po predaji Petar se poistovjećivao s Ivanom koji je bio izgnan na otok Patmos. Sv. Ivan zaštitnik je teologa, notara, slikara, pisaca, tiskara i prodavača knjiga.

Simboli koji predstavljaju sv. Ivana su:

1. knjiga ili svitak, aluzija na njegove spise

2. orao koji može držati pero ili tintarnicu u kljunu

3. kalež iz kojeg se pomalja zmija

4. kotao i palma – ali ne mučenička nego ona koja pripada Djevici Mariji i koju je dobio na njezinoj samrtnoj postelji (drži je samo u prizorima koji se na nju odnose).

Ivana prikazuju na dva različita načina:

1. kao apostol je mlad, kadšto donekle ženskast i nježan, s tipičnom dugom kovrčavom kosom, i bez brade je

2. kao evanđelist je potpuno oprečna lika, sjedobradi starac.

Isus je Ivana i njegova brata Jakova nazvao “sinovi groma”. Oni su, naime, u velikoj gorljivosti za Evanđelje molili Isusa dopuštenje da bace oganj na grad koji ih kao vjerovjesnike nije prihvatio. I tako im je Isus radi njihove naglosti i žestine dao odgovarajući nadimak.

Ivan je s Petrom i bratom Jakovom već od samog početka bio najbliže Isusu, osobito je to vidljivo kod najznačajnijih događaja. Njih je trojicu Isus pred svoju muku i smrt sa sobom uzeo na brdo Tabor i pred njima se preobrazio.

Ivan, brat Jakov i Petar zajedno su s Isusom u Getsemanskom vrtu, u kojemu se pred svoju muku i smrt krvavo znoji i moli nebeskog Oca da ga mimoiđe “taj kalež”. A na posljednjoj večeri upravo je Ivan bio kod stola najbliže Isusu.

Ivan ide neustrašivo za Učiteljem na njegovu Križnom putu i jedini je od apostola pod njegovim križem te, uz Majku Mariju i nekoliko plemenitih i hrabrih žena, dijeli s Isusom njegove boli i smrtnu muku.

Isus je predodredio da nakon njegova uzašašća na nebo Majka Marija na zemlji ima u Ivanu drugog sina. Upravo je Ivan bio najdostojniji ljubavi Isusove Majke, koja će u njemu imati sinovsku zaštitu i skrb. “Ženo! Evo ti sina!”; “Evo ti majke!” – rekao je s križa Isus Mariji i Ivanu.

Nakon Isusova uskrsnuća Ivan prvi od apostola dotrči na Isusov grob i uz Petra se osvjedočuje da je Učitelj uskrsnuo.

Ivan kojega je prema evanđeoskim riječima Isus posebno ljubio, dao je najljepšu kratku definiciju o Bogu, riječima: “Bog je Ljubav” (1 Iv 4, 16).

Neka Ivanova ljubav prema Isusu i Majci Mariji i nas potiče na ljubav prema našem Spasitelju i njegovoj presvetoj Majci! Neka ljubav Isusova i ljubav Blažene Djevice Marije prema Ivanu i nas ispunja ljubavlju prema zaštitniku naše župe, svetom Ivanu Apostolu i Evanđelistu!

Autor: Administrator7

"O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš." (Matej 15, 28)

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: