0701 – Sveti Rajmund Penjafortski

Sveti Rajmund Penjafortski

Crkva se 7. siječnja spominje dominikanca, Svetog Rajmunda Penjafortskog (katalonski Sant Ramon de Penyafort, španjolski San Raimundo de Peñafort), vrhunskog crkvenog pravnika.

Rajmund se rodio kao plemićki sin oko 1175. u katalonskom gradiću Vilafranca del Penedès. Studirao je u Barceloni, te od 1195. do 1210. predavao filozofiju. U Bologni je boravio od 1210. do 1218., i na tamošnjem sveučilištu doktorirao 1216. građansko i crkveno pravo te djelovao kao sveučilišni profesor. Kako piše Bitno.net, vratio se u Barcelonu i postao svećenik. Kao sjajan propovjednik, pomogao je Sv. Petru Nolascu u osnivanju reda Majke Božje za otkup robova (mercedarijevci). Organizirao je škole arapskog i hebrejskog jezika za misionare. Nije želio crkvenu karijeru već se 1222. pridružio novoosnovanom dominikanskom redu i prihvatio redovničko siromaštvo, poniznost i poslušnost.

Papa Grgur IX. pozvao ga je 1230. u Rim kao svoga ispovjednika i savjetnika. Vrstan pravnik, po papinoj želji sabrao je i sastavio glasovitu zbirku kanonskih zakona i objavio ih 1234. u pet svezaka. Vratio se 1236. u Španjolsku, bila mu je ponuđena biskupska čast, ali on je to odbio. Za generala dominikanskog reda izabran je 1238., reformirao je pravila Reda, a 1240. povukao se u samostan u Barceloni te se posvetio pastoralnom radu, propovijedanju i ispovijedanju. Bio je ispovjednik aragonskog kralja Jakova I., obratio je mnoge ljude i potaknuo Sv. Tomu Akvinskog na pisanje djela Suma protiv pogana (1258.-1260.).

Doživio je 100 godina, plodnih i vrijednih, ispunjenih dobrim i svetim djelima, a pripisuju mu i mnoga čuda. Preminuo je 6. siječnja 1275. u Barceloni. Blaženim ga je 1542. proglasio papa Pavao III., a svetim 1601. papa Klement VIII. Zaštitnik je svih pravnika, naročito crkvenih, odvjetnika, pravnih učilišta i arhivara povijesti bolesti, te mnogih naselja, učilišta, župa i crkvi diljem svijeta.

KT

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: