Nedovoljno čitanje

KRŠTENJE GOSPODINOVO
Blagdan
Nedjelja nakon 6. siječnja

RAZMATRANJA

Nedovoljno čitanje

Iako smo svi primili sakrament krštenja, rijetki ga se sjećaju, a da smo ga primili svjedoči nam zapis u Matici krštenih.

Razgovarajući s učenicima i studentima, a govoreći i iz vlastitoga iskustva, »najgora« stvar koja nas može pogoditi jest kad se dobije ocjena nedovoljan iz usmenog ili pismenog ispita, a pozadina svega leži u tome što izostalo dovoljno dugo učenje, a rezultati su onda poražavajući… No, onda čovjek ponovno prione uz svoje knjige i skripta i ponovno počinje učiti, a svaki od nas ima svoj način učenja u kojem nas najviše raduje činjenica da brzo okrećemo stranice koje čitamo. Znak je to da nam učenje ide dobro.

Svojim je krštenjem Gospodin otvorio novu stranicu u svojem životu. Nakon krštenja započinje javno djelovati i poziva nas na obraćenje i vjeru u Radosnu vijest. I našim krštenjem okrenula se nova stranica. A da ta naša životna knjiga ne bi ležala u prašini, naši su roditelji svaki dan listali tu našu knjigu i u nju s velikim trudom upisivali što i u koga vjerujemo te kako se ljubi bližnji. Toliko su upisali u nas. Neke njihove zapise u nama vidimo i dan-danas, a neki će nam zauvijek ostati skriveni.

I koliko god čovjek kroz život učio i prolazio gradivo, ispit će za njega ostati stvar koje bi se najradije riješio i bez koje bi bio najsretniji. No, nismo samo na ispitima u školi ili fakultetima. Svaki smo dan na nekom ispitu: ili ispitujemo svoje zdravlje pa nestrpljivo čekamo rezultate, ili u autoškoli, ili pak jedni pred drugima. I na svemu tome stalno padamo i ponovno se dižemo i ispravljamo loše ocjene.

Sakramentom krštenja Gospodin nam je dao najbolju i najkraću knjigu u kojoj su zabilježene samo dvije rečenice: dvije zapovijedi ljubavi. Iako ih svakodnevno čitamo i učimo iz njih, čini nam se da ih nije lagano svladati. I iz njih svaki dan dobivamo ocjenu.

Uzmimo danas u ruke svoju životnu knjigu, pogledajmo što u njoj piše od trenutka našega krštenja i razmislimo što bi još u njoj trebalo podcrtati markerom ili ispisati na prazan prostor margine kako bismo naučili što bolje ljubiti Gospodina i bližnjega… Jer, »Evanđelje se ne razumije ako se samo čita; ono se razumije samo ako se čini!« (Charles de Foucauld).

vlč Tomislav Hačko
Glas Koncila 2 (2012) | 13.1.2013.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: