02. NKG – BIBLIJSKA MISAO DANA – g

II. TJEDAN KROZ GODINU  – PETAK
02. NKG – Sv. Agneza, djevica i mučenica

BIBLIJSKA MISAO DANA

Isus kao strano tijelo u svome narodu

Mk 3,20-21

‘Izvan sebe je’, poludio je, fantazira. Ovaj tekst ruši ružičastu i idiličnu sliku o ‘svetoj obitelji’, jer Biblija ne potiskuje konflikte. Štoviše, ona oslobađa od nerealno harmoničnog ideala obitelji zbog kojega se mnogi osjećaju nemoćnima, preko mjere opterećenima jer ga ne mogu doseći. Ako trpimo zbog pritiska obitelji, koja nas pokušava na silu ‘vratiti na pravi put’, promijeniti, prisiliti na određena ponašanja, možemo slobodno odahnuti jer nas Isus od toga oslobađa. To oslobođenje ne može proći bez konflikata. Tako ni Isusa, primjerice, ne razumije ni vlastita obitelj.

Ako netko do te mjere iskače iz ustaljenog poretka te tumara zemljom kao putujući propovjednik ili iscjeljitelj, tada s njime nešto nije u redu. Čini se da se članovi Isusove rodbine brinu za čast svoje obitelji te žele urazumiti Isusa. No Isus jasno poručuje da nijedan čovjek ne može ‘posjedovati’ drugoga čovjeka. I on se drži četvrte Božje zapovijedi da treba poštivati svoje roditelje, no poštivanje nema ništa zajedničko sa slijepim posluhom.

Isus nam nadasve pokazuje da ništa ne smijemo postaviti iznad Boga, pa ni vlastitu obitelj. Obitelj je važna, ali nije najvažnija. Ona ne daje čovjeku ono posljednje uporište, niti ima posljednju riječ nad njegovom sudbinom. Bog je posljednje utočište i najviša vrijednost.

Pripremili: Darko Grden i sestre benediktinke iz samostana sv. Margarite na Pagu

%d blogeri kao ovaj: