03. NKG – BIBLIJSKA MISAO DANA – c

Mk 3,31-35III. TJEDAN KROZ GODINU  – UTORAK
03. NKG – Sv. Franjo Saleški, biskup i crkveni naučitelj
Spomendan

BIBLIJSKA MISAO DANA

Isus postavlja – upravo kao učitelj učenicima – pitanje: Tko je moja obitelj? Tko su moja braća i sestre? Tko mi je majka?

Za razliku od Marka kod koga ćemo naći da Isus zaokruži pogledom oko sebe i za sve reče: Braća, sestre i majka su oni koji slušaju Božju riječ i obdržavaju je! – ovdje Isus pruža svoju ruku nad učenike, nad one najbliže i najvjernije, i za njih veli kako su mu upravo oni i braća, sestre i majka. Otac je samo onaj nebeski! Sve zavisi od toga, čini li čovjek volju Oca moga koji je na nebesima ili ne.
Imamo li pred svojim očima krajnje snažni osjećaj za obitelj u židovstvu, ondašnjem kao i današnjem, upravo plemenski, klanski mentalitet i ghetto-raspoloženje, izdvojenost od drugih, onda je ovakav Isusov stav za Židove doslovce skandalozan, krajnje izazovan. Isus napušta uhodane obiteljske kategorije, on ostavlja i kida sve obiteljske veze zbog onoga novoga što je došao donijeti svijetu. To bijaše i pogonska snaga onih putujućih misionara u ranoj Crkvi koji su ostavljali sve i pronosili svijetom Radosnu vijest.
Smisao Isusova dolaska jest uspostava Božje volje i kraljevstva među ljudima. To je središnjica i njegove egzistencije. On proklamira, i nikad njegova riječ ne ostaje na razini puke riječi. Kao što je on utjelovljenje Božje Riječi, tako su i učenici utjelovljenje njegove riječi. U njima se riječ mora utjeloviti, ne samo preko ušiju, očiju, nego u cijelom biću. Oni moraju učiniti životni egzodus kao nekoć Židovi u slobodu.

Autor: Administrator7

"O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš." (Matej 15, 28)

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: